De Open Molendagen op 12 en 13 mei zijn dagen, waarop in Nederland zoveel mogelijk molens open zijn en draaien. De Molendag is inmiddels uitgegroeid tot hét jaarlijkse molenevenement. Ook beide Wieringer molens doen daar aan mee. Tijdens de Nationale Molendagen zijn molen De Hoop aan de Hofstraat 57 in Den Oever en molen De Onderneming aan de Koningsweg 75 in Hippolytushoef op beide dagen van 11.00 tot 16.00 uur  open voor bezoek en een rondleiding.

Molen De Hoop: de kleinste korenmolen van Noord-Holland

Dit zijn twee bijzondere molens op het voormalig eiland Wieringen. Molen De Hoop is de kleinste korenmolen in Noord-Holland en is schattig om te zien. De molen dateert van 1654 en heeft een lang en bewogen leven achter de rug, waarover de molenaars graag meer vertellen. Molen De Onderneming is de enige molen in Nederland, die momenteel slechts met twee wieken draait. Door roestvorming moest het andere stel wieken verwijderd worden; er wordt nu gewacht op de aanmaak van nieuwe roeden om het huidige wiekenkruis te vervangen. Een molen met maar twee wieken zien draaien, dat ziet er heel bijzonder uit.

Veel mensen uit Hippolytushoef en Westerland hebben in februari gul gegeven toen de vereniging “De Wieringer Molens” met de collectebus langs de deuren ging voor een bijdrage voor de aanschaf van het wiekenkruis. Bent u nieuwsgierig hoe het nu met de vervanging staat, dan legt  de molenaar van De Onderneming – Ton Maas – dat graag uit.

Molen De Onderneming: draait met 2 wieken

Als er voldoende wind is, gaan we ook graan malen. En op die dagen kunt je bij de molen overheerlijke van molenmeel gemaakte pannenkoeken komen eten met een kop koffie of thee of een glas limonade. Het molenmeel is natuurlijk bij de molens te verkrijgen. Kinderen kunnen zelf graan malen met een klein maalmachientje en het gemalen meel zeven om er bloem van te maken. Ook mogen ze de molenaar helpen met allerlei kleine werkzaamheden, zoals het op de wind zetten of het opzeilen van de molen. Voor hen is er ook een leuk ontdekboekje over molens te krijgen. Bij molen De Onderneming wordt een boeken- en rommelmarkt gehouden waarvan van de opbrengst ten goede komt aan de vervanging van het wiekenkruis.

In de Noordkop zijn meerdere molens geopend. Als u wilt weten welke molens in Noord-Hollands meedoen en welke activiteiten er worden georganiseerd, kunt even kijken op de website van De Hollandsche Molen (http://www.molens.nl).