Op 19 oktober is de binnenroede van molen De Onderneming uit de askop gehesen. Daarmee is de eerste fase van de vervanging van het wiekenkruis van deze molen afgerond. Al vroeg in de ochtend waren de molenaars in de weer om de molen gereed te maken voor de hijsklus. Om acht uur begon molenmaker Saendijck met het losmaken van de keggen en klossen van de roede. Intussen was de telekraan ook gearriveerd en stelde zich op op het pad naast de molen.

Om negen uur kon de hijsklus beginnen en een kwartier later lag de 19,70 meter lange en 1100 kg zware roede op het pad naast de molen. De aanwezige molenaars konden vervolgens de beide gaten van 4,0 en 1,5 cm goed bekijken, evenals de roestige binnenzijde. De molenmaker ging in de weer om de kromming van de roede (de porring) te bepalen, omdat die belangrijk is voor het bouwen van een nieuwe roede. Ook de positie van de gaten voor de heklatten van de wiek werd bepaald, omdat dat belangrijk is voor de vorm van de wiek (de zeeg).

Daarna ging molenaar Ron Jochems in de weer met een grote slijpschijf om de roede in drie stukken te zagen, zodat deze kon worden afgevoerd. Na anderhalf uur slijpen en 7 slijpschijven later lag de roede klaar om afgevoerd te worden. Een dat later zijn de drie delen opgehaald als oud-ijzer. Dat bracht weer € 160 op voor de kas van de vereniging.

Dezelfde dag zijn in de resterende twee wieken weer zeilen gehangen en op dinsdag 24 oktober kon molen De Onderneming weer op halve kracht draaien. Dat was toch wel een apart gezicht. Het bleek zelfs mogelijk om de maalstenen ermee rond te draaien!

Hier treft u een filmpje aan waarbij de molen draait met twee wieken: Draaien op halve kracht