Het wiekenkruis van molen De Hoop in Den Oever is aan vervanging toe. Het is in 1977 geplaatst en dus nu 47 jaar oud. Op verschillende plekken ontstaan kleine roetsgaatjes in de stalen roeden waaraan het houten hekwerk is bevestigd. Ook het houtwerk vertoont zwakke plekken, is regelmatig hersteld en is aan vervanging toe. Het wiekenkruis nadert het einde van zijn technische levensduur.

Daarom heeft het bestuur van de vereniging De Wieringer Molens besloten om het wiekenkruis te gaan vervangen. Inmiddels zijn offertes opgevraagd en is een keuze gemaakt. Molenmakerij Saendijck zal ons wiekenkruis gaan vervangen. De vervanging zal waarschijnlijk in het najaar van 2025 gaan plaatsvinden.

Met deze vervanging is een behoorlijk bedrag gemoeid. De totale kosten worden geraamd op ongeveer € 96.000. Om deze restauratie te kunnen bekostigen worden subsidies aangevraagd bij de provincie en de gemeente Hollands Kroon. Ook worden allerlei fondsen aangeschreven zoals het Molenfonds van de vereniging De Hollandsche Molen, het Dinamofonds en enige andere fondsen. Natuurlijk willen we een beroep doen op het bedrijfsleven, maar ook op de bevolking van Wieringen en omstreken. Voor dit hele traject van inzamelen van het benodigde geld hebben we tot voorjaar 2025 uitgetrokken.

U kunt ons helpen door een bedrag over te maken onder vermelding van “Vervanging wiekenkruis” op rekening NL50 RABO 0370 3239 12 t.n.v. vereniging De Wieringer Molens.