Molen De Onderneming stilgezet: wiekenkruis moet vervangen worden

Fred van molenmakerij Saendijck inspecteert de roede

Fred van molenmakerij Saendijck inspecteert de roede

Help molen De Onderneming aan een nieuw wiekenkruis!

Wilt u helpen om zo snel mogelijk molen De Onderneming aan een nieuw wiekenkruis te helpen, dan kunt u uw bijdrage overmaken via de website van het Molenfonds.

Help ons met uw bijdrage: klik hier

Wiekenkruis moet vervangen worden

Bij het inspecteren van de beide stalen roeden van molen De Onderneming bleek er één in zeer slechte staat als gevolg van roestvorming. Daarom heeft het bestuur per direct om veiligheidsredenen besloten dat er niet meer met molen De Onderneming gedraaid mag worden. Het wiekenkruis zal moeten worden vervangen, wat veel geld gaat kosten. Het bestuur is gestart met de voorbereidingen voor deze vervanging.

De twee stalen gelaste wieken, in molentermen “roeden”, van 19,75 meter van molen De Onderneming in Hippolytushoef dateren uit 1964 en zijn gemaakt door het constructiebedrijf Burger in Heerhugowaard. Deze roeden zijn, samen met die van de molen te Neck, de oudste “Burger”-roeden die nog dienst doen op een werkende molen.

Het onderhoud van de wieken bestaat uit het regelmatig schilderen en periodiek, dat wil zeggen eens per 10 jaar, doorhalen. Doorhalen betekent dat de wiek wordt losgemaakt en ongeveer 2 meter wordt opgetild. Daardoor komt het gedeelte dat in de askop zit vrij en kan worden schoongemaakt, geschuurd en geschilderd.

Bij eerdere metingen van de staaldikte van de roeden buiten de askop in 2009 was al gebleken dat deze in de loop der jaren was afgenomen en er zwakke plekken en zelfs kleine gaten waren ontstaan. Dit is toen aan een bouwer van stalen roeden voorgelegd. De conclusie was destijds  dat er nog veilig met de molen kon worden gedraaid.

20170531_110914

Het gat van 4 centimeter in de binnenroede

Op maandag 29 mei was het weer zover voor molen De Onderneming. Behalve het uitvoeren van onderhoud zou ook de staaldikte opgemeten worden om zo een inzicht te krijgen van de conditie van de roeden in de askop. Tot onze grote schrik bleek dat in één van de roeden een groot gat zat met een doorsnede van circa 4 cm en dat de staaldikte rond dit gat ook minimaal was. Ook werd een kleiner gat van ongeveer 1 cm aangetroffen op een andere plek.

De meetresultaten zijn inmiddels besproken met een fabrikant van roeden en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, die verantwoordelijk is voor de subsidiegelden voor molenonderhoud. Beiden adviseerden niet meer te draaien. Dit advies heeft het bestuur opgevolgd: molen De Onderneming zal niet meer draaien zolang de binnenroede (waarin de gaten zitten) nog is de askop zit.

Het is duidelijk dat de beide roeden aan het einde van hun levensduur zijn en vervangen zullen moeten worden. Als de roeden vervangen moeten worden dan ziet de vereniging zich voor een grote opgave geplaatst.  Dit is een dure operatie die rond de  € 40.000 tot 50.000 zal gaan kosten, waarvan slechts de helft gesubsidieerd wordt door het rijk. Het bestuur is bezig om voor deze vervanging een plan op te stellen en financiering te vinden, want zeker  is dat zoiets een flink gat zal slaan in de financiële reserves van de vereniging.

Help molen De Onderneming aan een nieuw wiekenkruis!

Wilt u helpen om zo snel mogelijk molen De Onderneming aan een nieuw wiekenkruis te helpen, dan kunt u uw bijdrage overmaken via de website van het Molenfonds.

Help ons met uw bijdrage: klik hier