Afgelopen week werd door 18 vrijwilligers en molenaars een huis-aan-huis actie gehouden in Hippolytushoef en Westerland om geld in te zamelen voor de vervanging van het wiekenkruis van molen De Onderneming in Hippolyutshoef. Deze actie heeft totaal € 2890 opgebracht. Ook konden er  31 nieuwe leden worden bijgeschreven en werd er 37 kg meel verkocht. Dit resultaat wordt toch ervaren als een gigantische  steun in de rug voor het werk van de vrijwilligers, die met veel zelfwerkzaamheid wekelijks in de weer zijn om de molen te onderhouden.

In de winterkou op pad voor het wiekenkruis

Het resultaat overtrof alle verwachtingen. Hiermee komt de teller van de crowdfunding via het Molenfonds op € 6622,88 te staan. Het streefbedrag van de crowdfunding, die samen met de vereniging De Hollandsche Molen is opgezet, is dus behaald. Dat betekent dat het Prins Bernard Cultuurfonds deze zal verdubbelen.

Zonder uitzondering ontvingen alle collectanten veel positieve reacties. “De molen moet blijven” en “De molen moet weer normaal kunnen draaien” werden afgewisseld met “Zorg goed voor de molen” en “Het is prachtig monument aan het begin van het dorp”. Afgelopen dinsdag troffen we zelfs een enveloppe met inhoud aan onder de het rooster voor de deur van de molenboet van De Onderneming met de tekst “Collectant gemist. Maar zo kan het ook”. Hoe leuk is dat!  De Wieringer Molens zijn bijzonder blij met zoveel steun vanuit de bevolking van Wieringen!

Het bereiken van het streefbedrag voor de crowdfunding betekent ook dat de tweede fase van de vervanging – de bestelling van de stalen balken van het wiekenkruis – zonder zorgen kan plaatsvinden. De verwachting is dat deze in de loop van 2018 geleverd kunnen worden.

De derde en laatste fase van de vervanging van het wiekenkruis zal begin 2019 plaatsvinden. Dan wordt de laatste roede verwijderd en de twee nieuwe stalen roeden geplaatst en zal het houten hekwerk er weer aan bevestigd worden. Om de opbouw van de wieken zoveel mogelijk te kunnen bekostigen uit eigen gelden, zullen we doorgaan met de crowdfunding tot de geplande einddatum 30 september 2018.