Bouw van het boetje in beeld

Boetje, noordzijdeIn 2014 ontstonden er plannen om bij de molen De Hoop in Den Oever een boetje te gaan bouwen als onderkomen voor de molenaars. Dit onderkomen zou op termijn ook als winkeltje moeten kunnen dienen voor de verkoop van meel. Een klein aanrecht en sanitaire voorzieningen maakten deel uit van het plan. Er werden verschillende offertes opgevraagd en na veel wikken en wegen kon het bestuur op 17 december 2014 zijn voorkeur uitspreken voor de Fa. Witteman uit Wijdewormer. Met dit voorstel werd op 4 februari 2015 door de Algemene Ledenvergadering ingestemd. Een vergunning voor de bouw was in oktober 2014 al afgegeven en inmiddels – na overleg met de omwonenden over de plaats van de boet – definitief geworden. Dat betekende dat er eindelijk gebouwd kon worden.

Eerste graafwerk voor riolering

Eerste graafwerk voor riolering

Met de aannemer werden de plannen verder in detail uitgewerkt. De eerste schets werden nader uitgewerkt. Het moest een ouderwets uitziend boetje worden passend bij de molen. Ook werd al een beetje nagedacht over de inrichting zodat er een idee bestond hoe het leidingenwerk zou moeten worden gelegd.

Op 25 maart 2015 ging de eerst schop de grond in voor de bouw van een boetje bij molen De Hoop in Den Oever. Door de gemeente werd de aansluiting voor de riolering aangelegd. Het begin was er. In mei en juni werd de exacte positie van de boet uitgemeten en in overeenstemming gebracht met de bepalingen in de vergunning. In de ochtend van 28 juli 204 verscheen de ingehuurde graafmachine van de Fa. De Jong. In een mum van tijd was het gat voor de fundatie gegraven. De boet moest zo’n 60 cm in de grond verzonken worden; op die manier kon een dusdanig puntdak gemaakt worden dat tenminste 30 cm vrij zou blijven van een draaiend wiekenkruis bij oostenwind.

 

Uitgraven voor de fundatie

Uitgraven fundatie

Gerhard bezig met leidingen

Aanleg van de leidingen

Het spantwerk staat

Het spantwerk staat

Na het uitgraven kon begonnen worden aan de aanleg van het leidingenwerk. De buizen voor watertoe- en afvoer en de elektra werden begin augustus ingegraven en geplaatst op de juiste positie zodat de betonstort kon plaatsvinden. De week erna werd de bekisting gezet op 14 augustus werd het beton gestort. Na het opmetselen van de ondermuur arriveerde eind september het eerste houtwerk voor de opbouw van het spantwerk van de boet. Daarna ging het snel. Begin oktober lag het dak erop en konden de pannen worden gelegd. Na die laatste klus werd natuurlijk een welverdiend pannenbiertje genuttigd. Half oktober werd de deuren afgehangen en was de boet wind- en waterdicht. De zwarte tjet kon erop en het boetje kreeg meteen al meer smoel.

De pannen gaan erop

De pannen gaan erop

Wind- en waterdicht en in de tjet

Wind- en waterdicht en in de tjet

 

 

 

 

 

 

De volgende stap was het interieur. De binnenzijde werd geïsoleerd en netjes afgetimmerd. Een tussenschot werd geplaatst zodat er ruimtes ontstonden voor een toilet en een berging aan de achterzijde. Eind november werd een keuken geplaatst. Onze vrijwilligers plaatsten begin december een gesponsord toilet en sloten de watertoe- en afvoer aan op het keukentje en het toilet. Tegelijkertijd waren er ook vrijwilligers bezig om aan de achterzijde een trapje naar de toiletingang te metselen en bestrating daar aan te brengen. Een bij de voorzijde van de boet werd met veel pijn en moeite een250 kg zware halve molensteen neergelegd.

Molensteen bij de entree

Molensteen bij de entree

De trap aan de achterzijde

De trap aan de achterzijde

Er rest ons nog voldoende werk aan het boetje in 2016. De elektriciteit moet nog

worden aangelegd, evenals de verlichting en contactdozen. En als het weer het toelaat zal er nog een stukje voor de boet bestraat moeten worden en het grasveld, dat erg heeft geleden onder alle bouwactiviteiten, zal weer opnieuw ingezaaid moeten worden.

Desalniettemin hebben we als met bestuur en vrijwilligers dit jaar voor het eerst de Oudejaarsborrel in het boetje kunnen vieren. Het was een gezellige bijeenkomst in een knus hok!!

Het Interieur

Het Interieur

Boet in gebruik bij Oudejaarsborrel

Oudejaarsborrel in de boet