Samen met molenaar Ton Maas lichten wethouder Theo Meskers en Willem-Jan Fijnheer de vang. Hierdoor kwam het wiekenkruis weer in beweging

Afgelopen vrijdag 16 augustus is het nieuwe wiekenkruis van molen De Onderneming in Hippolytushoef officieel in gebruik genomen. Dit gebeurde door “het lichten van de vang” door wethouder Theo Meskers en de heer Willem-Jan Fijnheer, als particuliere gulle gever. Door het lichten van de vang werd de rem van de molen bediend en kwam het wiekenkruis in beweging. Dit gebeurde in het bijzijn van genodigden, leden, vrijwilligers, molenaars en bestuursleden van de vereniging “De Wieringer Molens”.

Voorzitter Marjolijn Voet bedankt in haar toespraak iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de vervanging van het wiekenkruis.

Hiermee wordt een periode van groot onderhoud voor molen De Onderneming afgesloten. In het afgelopen voorjaar is niet alleen het wiekenkruis vervangen, maar ook de lange balken aan de zijkant van de molen. Deze waren door houtrot ernstig aangetast. Daarnaast is ook houtrot in twee balken van de kap aangepakt en een belangrijk onderdeel van het kruisysteem (om de wieken op de wind te zetten) vervangen. Tot slot heeft de molen een grote schilderbeurt ondergaan. De molen moet er de komende jaren dus weer goed tegen kunnen.

De vervanging van het wiekenkruis is mogelijk gemaakt door bijdragen van het Molenfonds, de BankGiro Loterij, het Prins Bernard Cultuurfonds en de Provincie Noord-Holland. Daarnaast hebben we van totaal 38 bedrijven Wieringen, Anna Paulowna en Breezand donaties mogen ontvangen. Ook de lokale serviceclubs zoals de Lions, Rotary en de Soroptimisten droegen hun steentje bij. De bevolking van Wieringen heeft eveneens op ruimhartige wijze een bijdrage geleverd aan het wiekenkruis. Tijdens de huis-aan-huis actie in februari 2018 werd een behoorlijk bedrag ingezameld. Al deze bijdragen maakten het mogelijk om het wiekenkruis te vervangen, zonder de financiële reserves van de vereniging aan te hoeven spreken. Deze reserves zullen in de toekomst zeker nog nodig zijn voor het onderhoud van beide Wieringer Molens. De vereniging wil iedereen bedanken voor hun bijdragen, groot of klein.

De vervanging van het wiekenkruis is mogelijk gemaakt door vele bedrijven en organisaties, maar ook door giften vanuit de bevolking van Wieringen