Wieringer Molens doen mee aan wereldrecordpoging

Molen De Onderneming

Dit jaar bestaat het Gilde van Vrijwillige Molenaars 50 jaar. Op dat te vieren zullen op zaterdag 9 april tussen 11.00 en 12.00 uur zo veel mogelijk molens in Nederland hun wieken laten draaien.  Met deze wereldrecordpoging hoopt het Gilde een plaatsje in het Guinness Book of Records te bemachtigen. Ook de beide Wieringer Molens doen mee aan deze recordpoging.

Korenmolen De Hoop aan de Hofstraat 57 in Den Oever en molen De Onderneming aan de Koningsweg 75 in Hippolytushoef zullen draaien tussen 10.00 en 15.00 uur. Bij voldoende wind zal molen De Hoop in Den Oever graan gaan malen. Beide molens zijn open voor bezoek, er worden rondleidingen gegeven en u kunt onder het genot van een kop koffie of thee kennismaken met de molenaars en hun hobby. De molenaars kunnen u ook vertellen hoe u zich kunt aanmelden als leerling-molenaar.

Eind zestiger jaren van de vorige eeuw is een kleine groep van enthousiaste molenliefhebbers gestart met het organiseren van een opleiding tot vrijwillig molenaar. Uit dit initiatief is in 1972 ‘Het Gilde van Vrijwillige Molenaars’ voortgekomen. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars (GVM) is een vereniging, die de opleiding te verzorgt  voor mensen die monumentale wind- en watermolens willen laten draaien en/of er mee willen malen. Het is een praktijkgerichte opleiding waarin je leert omgaan met een molen als werktuig en leert welke invloed weer en wind hebben op de molen. Ook krijg je inzicht in allerlei typen molens die in Nederland gangbaar zijn.

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars heeft meer dan 2.600 leden. In de loop van haar bestaan hebben ruim 2.300 kandidaten met succes examen gedaan. De molenaars zorgen ervoor dat  vele honderden molens in Nederland weer regelmatig draaien en hun oude functie als koren- of poldermolen weer kunnen uitvoeren. Zo dragen zij bij aan het behoud van een uniek stukje oer-Hollands erfgoed.