In memoriam Teus Lutteke

Op maandag 29 november 2021 is Teus Lutteke toch nog onverwacht overleden. Teus was vanaf 1997 betrokken bij de vereniging De Wieringer Molens, eerst als vrijwilliger, maar later ook als secretaris van onze vereniging. Ook was hij ere-lid van de vereniging.

Als secretaris beheerde hij het archief van de vereniging en hield de agenda en de notulen van de bestuursvergadering bij. Omdat hij toen al handig was met computers, werd ook de administratie van de vereniging op de PC gedaan.

Teus was als vrijwilliger actief bij de restauraties van molen De Onderneming. Hij heeft een foto-archief aangelegd van deze restauratie. Daarmee heeft hij een omvangrijk foto-archief opgebouwd. Dit wordt nu gebruikt voor technische vragen over de uitvoering van het werk toen. Ook is het een prachtig beeldverslag van hoe de restauraties in hun werk gingen en wie daarbij zoal betrokken waren. Het biedt een kijkje in het recente verleden.

Na de restauratie heeft Teus veel onderhoud gedaan aan de molen. Daarnaast heeft hij jarenlang, samen met Ton, als molenaar met De Onderneming gedraaid. Het was nog de tijd dat de provinciale subsidie afhankelijk was van het aantal gedraaide omwentelingen van de molen. Teus was dan al vroeg op de molen, gooide de wieken los en was al lang en breed aan het draaien om de maximale subsidie te kunnen binnenslepen.

Na zijn terugtreden als secretaris, bleef Teus betrokken bij de vereniging. Regelmatig kwam hij  op dinsdag op de fiets langs om een bakkie koffie te drinken en voor een gezellig praatje. In de laatste  jaren werd dat wel steeds moeilijker. Maar Teus probeerde toch zo lang mogelijk naar de molen te komen met zijn elektrische fiets.

Helaas nam zijn mobiliteit steeds verder af. Dat betekende niet dat hij niet precies volgde wat er rond de molens gebeurde. Op Facebook  las hij alles over de molens en daarop reageerde hij vrijwel altijd.

Teus is 84 jaar oud geworden. We gaan hem gaan missen bij de molen. We wensen zijn familie veel sterkte met het verlies van hun vader, opa en overgrootvader.

1 antwoord
  1. Caroline Lutteke zegt:

    Wat mooi om te lezen dat zijn werk zo gewaardeerd is. Ook voor ons een mooi inzicht in zijn passie voor molens en molenaars en m.n. de Wieringer Molen!.

    Caroline Lutteke

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de code in... *