Bedrijven Fijnheer sponsoren vervanging wiekenkruis

De vervanging van het wiekenkruis van molen “De Onderneming” is inmiddels in volle gang. Recent heeft de heer Willem Jan Fijnheer een groot bedrag overgemaakt voor de vervanging van het wiekenkruis. Mede door zijn gift wordt de reparatie van het wiekenkruis nu volledig gefinancierd vanuit fondsenwerving en crowdfunding. Daardoor is het niet meer nodig onderhoudssubsidie van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed voor de vervanging in te zetten. Deze onderhoudsgelden kunnen apart gehouden worden voor drie andere grote klussen, die in 2019 en 2020 moeten worden uitgevoerd.

De heer Willem Jan Fijnheer en zijn zakenpartner Mw. Dra Virineya Ivanova zitten al meer dan 35 jaar in het hotelwezen. Hun bedrijven exploiteren momenteel hotels in Duitsland. Bij het bezoeken van zijn ouderlijk huis reed hij vaak langs de molen en werd hij getroffen door de verdrietige aanblik van de mooie oude molen met maar twee wieken. Na enkele plezierige en interessante ontmoetingen besloot hij de vereniging te steunen, nadat hij een hotel goed had kunnen verkopen. De familie Fijnheer wil graag bijdragen aan het behoud van de Wieringer Molens als onderdeel van het erfgoed op Wieringen. Daarom steunen de bedrijven “Fijnheer Rotgans BV en “De Bloomsbury BV” de vereniging De Wieringer Molens. Met deze gift is de familie Fijnheer een belangrijke sponsor voor de vervanging van de wieken.

De roeden liggen klaar om in de askop gehesen te worden

De vereniging De Wieringer Molens is vanzelfsprekend bijzonder blij met deze bijdrage van de familie Fijnheer. Mede dankzij de familie Fijnheer heeft de vereniging De Wieringer Molens een goede financiële basis voor de instandhouding van beide molens in de toekomst.

Met deze gift wil Willem-Jan Fijnheer tevens de herinnering aan zijn ouders Jaap & Nel Fijnheer-Rotgans levend houden. Zij hebben zich in het verleden met  veel plezier enorm ingezet  voor de gemeenschap op Wieringen. Bekend zijn de diverse boeken en publicaties, over onder andere “Verdwenen boerderijen op Wieringen” deel 1 en 2, het Winkeltjes boek en “De Wieringer Aak”, waaraan zij hebben meegewerkt. Maar ook werkten ze veel aan genealogische artikelen over de stambomen van diverse Wieringer families, zoals de familie Rotgans. Zij zijn betrokken geweest bij de oprichting van de Historische Vereniging Wieringen en de museumboerderij Museum Jan Lont op Stroe. Ze waren jarenlang vrijwilliger bij de museumboerderij en werkten mee aan het opzetten van de jaarlijkse tentoonstellingen en het verwelkomen van bezoekers.

Nel Fijnheer Rotgans heeft altijd een bijzondere band gehad met molens. Als kind kwam ze namelijk altijd over de vloer bij de molenaarsfamilie van de molen in Burgervlotbrug die vlak naast hun boerderij stond aan de Groote Sloot. In 2004 heeft zij ook meegewerkt aan een uitgave van het blad “Op de Hoogte” van de Historische Vereniging Wieringen, dat geheel gewijd was aan alle 14 molens die ooit op Wieringen hebben gestaan. Het is een mooi historisch document geworden ter gelegenheid van het 350 jarig bestaan van molen “De Hoop” in Den Oever.