Molen De Onderneming krijgt zijn wiekenkruis terug

Bijna 2 jaar nadat in mei 2017 een gat geconstateerd werd in de binnenroede van De Onderneming is het eindelijk zo ver.

Ron en Remco zijn druk bezig de heklatten in de roeden te monteren

Op dinsdag 23 april rond 10.00 uur wordt de resterende roede uit de askop gehesen en zullen de twee nieuwe roeden, die al deels zijn opgehekt, worden gestoken. Dit vindt plaats bij molen De Onderneming aan de Koningsweg 75 te Hippolytushoef. De verwachting is dat de kraan rond 09.00 zich zal opstellen en dat de hijsklus zeker de hele ochtend duurt. Ook zullen de beide lange schoren van het kruiwerk worden vervangen. Deze waren halverwege dusdanig ingerot dat vervanging nodig was. De balken ervoor liggen ook klaar op het molenerf. De kraan die door Jongejans Kraanverhuur (JKV) uit Breezand wordt gesponsord, zal al deze hijsklussen uitvoeren.

De overige reparaties aan De Onderneming verlopen ook voorspoedig. Het rotte deel van het voeghout in de kap is uitgehakt en opgevuld met epoxy. Een stuk overring onder de windpeluw (bij de hals van de bovenas) is vervangen door een mooi stuk kromgegroeid eiken. De scheur in de windpeluw zelf is uitgehakt en ook gedicht met epoxy. De kale buitenroede staat vrijwel los en is gereed op eruit gehesen te worden. Ofwel de molenmakers en Ron Jochems hebben de afgelopen weken, ondanks de kou, veel werk kunnen verrichten.

Wat na het steken van de roeden nog rest, is het ophekken van de twee kale enden van de roeden en het schilderen van het gevlucht. Daarna zal in juni nog een grote schilderbeurt plaatsvinden. De officiële ingebruikname staat nu gepland op 16 augustus 2019