Molen De Onderneming heeft zijn wiekenkruis terug

 

De binnenroede wordt gestoken

Na bijna twee jaar heeft molen De Onderneming zijn wiekenkruis weer terug. Dinsdagochtend zijn de nieuwe roeden onder behoorlijke publieke belangstelling in de askop gestoken.

Voor deze grote hijsklus was door kraanbedrijf Jongejans Kraan Verhuur (JKV) uit Breezand een telekraan gesponsord, die tot meer dan 30 meter hoog kon hijsen. Dit was nodig om de roeden vn 19,70 meter lengte – die al  deels van het houten hekwerk voorzien waren in de askop op 10 meter hoogte te kunnen hijsen. Ondanks een stevige bries verliep de hijsoperatie voorspoedig onder een stralend zonnetje. De oude buitenroede was in een mum van tijd eruit gehesen. Daarna werd als eerste de nieuwe buitenroede in de askop gestoken en met wiggen vastgezet. Daarna werd deze een kwart slag gedraaid om de vervolgens ook de tweede roede te kunnen steken. Dankzij de deskundige mensen van molenmakerij Saendijck zat ook deze roede snel op zijn plaats.

De lange schoor wordt op zijn plaats gehesen

Ook de lange schoren, die deel uit maken van het kruiwerk om de kap van de molen op de wind te zetten, moesten vervangen worden. Dus na een snelle bak koffie tussendoor, werd ook die klus aangepakt. De oude balken werden eruit gehesen en nieuwe werden geplaatst en provisorisch vastgemaakt. Rond 1 uur was het gehele hijsspektakel alweer achter de rug en kon worden begonnen met de afwerking. De verwachting is dat het verder afwerken van het wiekenkruis en het kruiwerk met de lange schoren nog ongeveer twee weken in beslag gaat nemen.

De vereniging De Wieringer Molens is erg blij dat deze vervanging nu vrijwel is afgerond. Dit is mogelijk gemaakt door giften van particulieren, bedrijven, organisaties maar ook giften tijdens de huis-aan-huis actie vorig jaar. Zonder deze steun en de inzet van de molenvrijwilligers was de vervanging niet mogelijk geweest.